Goedkope landelijke keukens – een beetje water bij de wijn doen

In sommige huizen staan ze geweldig en met een typisch landelijk sfeertje. Met natuurlijke kleuren, een kloek werkblad, een flinke gootsteen en veel houten elementen. Alleen zijn het vaak geen goedkope landelijke keukens. Het hoeft niet meteen een Swiebertje-Saartje keuken te zijn maar wel eentje die vrij tijdloos overkomt. Met je eigen persoonlijk accenten kan je die dan omtoveren tot een klassiek landelijke keuken of een modern landelijke keuken. 

Goedkope landelijke keukens, spreekwoordelijke naald in de hooiberg?

Het probleem is nu dat je op zoek wilt gaan naar goedkope landelijke keukens. Gezien de degelijkheid en detaillering van de gemiddelde landelijke keuken wordt dat nog even een uitdaging. Het telt namelijk snel op bij een landelijke keuken. De greepjes zijn bijvoorbeeld idealiter niet alleen messingkleurig, maar ook nog eens van echt messing gemaakt. Laminaatfrontjes zijn vaak uit den boze. Bij een echte landelijke keuken hoort echt hout en dat zie je ook terug aan de fronten. Die vaak ook nog eens mooi geprofileerd zijn. Veel landelijke keukens zijn ook behoorlijk royaal en uitgelegd in een grote L-vorm of zelfs in een U-vorm. Veel volume dus, veel aandacht voor detailleringen die de prijs opdrijven en vaak ook nog een hele batterij aan allerlei apparatuur. En dan zijn ook geen geringe kosten.

Schouw en fornuis als basis, ook bij goedkope landelijke keukens

Hoe krijg je dan wat je wilt? Een landelijke keuken die niet aan de prijs is maar zelfs als goedkoop beschouwd kan worden? Een van de dingen is bezuinigen op de opties. Als je de schouw en het losstaande fornuis daaronder maar met rust laat. Dit is het ware hart van de landelijke keuken, daar kun je niet in gaan schrappen. Waar je wel op kunt besparen is bijvoorbeeld het tegelwerk van de spatwand. Blijf liever wel weer af van de nostalgische uitstraling van apparatuur. Die is vaak ietsje duurder dan gewone apparatuur maar wel degelijk sfeer verhogend. Maar je kunt eens gaan nadenken hoeveel apparatuur je nodig hebt. Wellicht kun je een of meerdere apparaten wel links laten liggen omdat je ze zelden gebruikt.

Je kunt twee kanten op met goedkope landelijke keukens 

Wil je kiezen uit goedkope landelijke keukens? Dan ga je per element kijken of het niet goedkoper kan of niet nodig is. Wel moet je een keuze maken die niet zozeer met geld te maken heeft maar met stijl. Ga je voor een klassiek landelijke keuken of voor een modern landelijke keuken?

Klassiek landelijke keuken

  • Massieve gootsteen
  • Spatwand in retrolook
  • Fornuis met gaskookplaat (of een nostalgische op krachtstroom)
  • Authentieke detaillering (greepjes en kraanwerk in brons of messing)

Modern landelijke keuken

  • Hoogglans uitstraling
  • Stalen grepen en kraanwerk
  • Natuurstenen aanrechtblad
  • Klassieke ornamenten
  • Massief hout

De aanschafprijs naar beneden drukken

De landelijke keuken is op zichzelf niet goedkoop. Wil je een complete opstelling dan moet je snel richting de 12.000 euro gaan denken. Voor goedkope landelijke keukens zal die prijs omlaag moeten. Je kiest dan apparatuur die wel een klassieke uitstraling heeft maar niet als A-merk te boek staat. Bij de keuze van je fornuis kun je ook snel 1.000 euro of meer besparen. En het loont ook om op zoek te gaan naar een goedkope maar wel mooie tegelpartij als restant. Zoveel meters heb je niet nodig voor je spatwand, dus daar liggen mogelijkheden. Ben je zo bezig, dan kun je met een beetje geluk een landelijke keuken binnenhalen voor rond de 4.000 tot 6.000 euro.

 

Zijn er nog vragen onbeantwoord? Vraag het dan aan de experts van Keukendepot.